Testtartás IQ teszt

Testtartás IQ teszt

Kattintson a képre, és töltse ki a tesztet. Meglepő eredményeket szokott adni.. Megnézem! »

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A szerző könyve több, mint 100 000 példányban kelt el és nagy sikert aratott. Tudjon meg többet a módszerről! Megnézem! »

Szótár

Szótár nagyítóval

Szótár és nagyító

Szótár kifejezés alatt- a hálózatok megjelenéséig- az olyan írott műveket értettük , melyek a benne található  szavak jelentése volt található. A szavakat szokásosan betűrend szerint szedték sorrendbe, hogy a keresést megkönnyítsék.

Szótár – mi szükség van rá?

 Bármely tudományterületen, szakmai írásműben  segíthet, ha a számunkra fontos vagy homályos szavakat a szótárakból kikeressük. Ha a kifejezések közt túl sok az ismeretlen, nagyon nehéz pontos következtetésre jutni.

Szótár vagy enciklopédia?

Amikor orvosi szótárra gondolunk, akkor inkább az olyan művek jönnek jól, amik inkább az enciklopédia kategóriába illenek. Itt már a címszavak nem csupán a jelentést tartalmazzák, hanem egy -egy szakterületet is megpróbálnak belefoglalni.

Onnantól, hogy az enciklopédiák is kezdik betűrendben tárgyalni a foglamakat, a különbség szinte teljesen elhalványult a szótár és az enciklopédia közt. Azt is mondhatnánk, a két megnevezés szinonimaként használatos.

Egy-egy szónak a szótári jelentés szerinti meghatározása magyarul még nem sok támpontot nyújt, ha az olvasó a szakkifejezés magyar megfelelőjét sem ismeri eléggé.

Szótár és szójegyzék

A szótárak szinonímái  a kétnyelvű szójegyzékek. Ezek az egyik nyelvnek a szó- vagy kifejezéslistája egy másik nyelven.

Szótár és számítógép

A számítógépek és a világháló napi szintű használata következtében az elektromos adathordozókon már nem szótárlapok fognak megjelenni, hanem képek, kapcsolódó videók, hasonló témájú anyagok is közvetlen kattintással elérhetőek. Ennek hátránya lehet, hogy az eredeti kereséstől egész messze kalandozunk, ami a túl sok  és szerteágazó információhalmaz miatt még időtrabló is. Tovább nehezíti a tájékozódást az a szokás, hogy a keresőkben ritkán lapozunk az első oldal után. Ennek következtében sokszor az ott, és azon belül is 30%-ban az első találaton szereplő oldalon található információt tekintjük relevánsnak.  A fegyorsult világban fontos ismerni az információk megszerzésének különféle lehetőségeit és azoknak a feldolgozási stratégiáit, függetlenül attól, hogy milyen adathordozókon sikerül hozzájutni. Ebben jelentős szerepük van a különböző szótártípusoknak. A megjelenési formától eltekintve azonban a modern szótárak közös jellemzője, hogy valamilyen számítógépes program segítségével készítik őket. A számítógépek segítsége nélkül képtelenség lenne naprakész szótárakat készíteni a tudományos felfedezések és egyben a szókincs gyors növekedése és változása miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.