Orvosi szótár-érthetően

Orvosi szótár

Orvosi szótár: a nevével ellentétben,  leginkább a nem egészségügyi végzettséggel rendelkezőknek van a legtöbbször szükségük rá.

Miért kell külön  szakkifejezéseket, szavakat használniuk az egészségügyben dolgozóknak?

Orvosi szótár alatt talán mindenki mást ért. Milyen információkat ad ez az oldal?

Mi is az orvosi szótár? Nem pusztán a latin szavak magyarra fordítása. Erre ma már egy egyszerű kereső is alkalmas. A legnagyobb kereső is kínál ilyen megoldást. Megér egy próbálkozást, ha egy zárójelentést szó szerint begépelünk. lássuk, mit ad ki. Nem igazán jutottunk előre. A latin szvak közé magyar szavak és magyar ragozás társul, csak zavart okozhat.

Mi bizonyul kevésnek, ha orvosi szótár témában keresünk? Pár szempont arról, hogy mi nem szükséges, ha megfelő anyagot keresünk a tájékozódáshoz.

Orvosi szótár témában megjelent bejegyzések itt olvashatóak.

Ha az angol és a latin kifejezéseket összevetjük, elég szembetűnő lehet: nagyon gyakran alig különböznek egymástól.

kereses-a-szotarban

A tisztánlátás kedvéért, mit jelent a mai világban az, hogy orvosi szótár?

Pár gondolat, ami segíthet tisztázni, milyen elvárások jelennek meg a modern korban a fordításon túl.

  • Az orvosi szótár, benne a kifejezésekkel,  a diagnosztika és a kórokok leírásának szerves része. Egyik nem sem létezik a másik nélkül.
  • A kifejezések gyűjteménye, terminológa azt a célt is szolgálja, hogy bármely nyelven, bármely szakterületen ugyanazt a leírási rendszert használják. Így a világ bármely részén élő szakember azonnal értelmezni tudja a kollegái által kiadott leírást.
  • Az orvosi szótár egy dinamikusan változó és fejlődő irodalom része. Amilyen ütemben a tudomány fejlődik, az általa leírt állapotoknak, szavaknak is fejlődniük kell.
  • Ebből következik, hogy sohasem valami statikus, kőbe vésett dolog. Az alapkifejezések, természetesen, megmaradtak.

Milyen orvosi szótár, amit inkább kerülni kell

  • A különböző kifejezések gyűjteménye még nem sokat segít a tájékozódásban. Mire a szavakat egymás mellé tesszük, már több jelentés is beilleszthető. Így egy mondatból négy-öt mutáns is kialakulhat.
  • A szavak száma sem biztos, hogy jó támpont. A több ezer könyv vagy más formátum jól mutathat a polcon, a merevlemezen,de talán elég néhány alapkifejezést megérteni, a többi valóban csak a speciális szakterületek ritkán használt szavaiból áll.
  • A jó szótár, tovább mutat: nem puszta szófordítás, és nem csak a szakavatottak számára érthető. Tartalmaznia illik a megértéséhez szükséges alap(!) háttérinformációkat is. Tényleg csak az alapokat, hisz gyakran egy-egy kifejezés mögött egy egész szakirodalom lenne csak elegendő a megértéshez.
  • Ha egy magyarázat megértéséhez szakirányú diploma kell, akkor a saját farkába harapó kígyó esete forog fenn: azoknak, nem azoknak készült, akiknek igazán szükségük volna rá. Legfeljebb az ismétléshez, gyakorláshoz, ritkán használt kifejezések felidézéséhez jó a szakemberek számára.

Orvosi szótár témában megjelent bejegyzések: