Testtartás IQ teszt

Testtartás IQ teszt

Kattintson a képre, és töltse ki a tesztet. Meglepő eredményeket szokott adni.. Megnézem! »

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A szerző könyve több, mint 100 000 példányban kelt el és nagy sikert aratott. Tudjon meg többet a módszerről! Megnézem! »

Latin magyar

A latin és magyar nyelv sokáig egymás mellett volt jelen. Ennek és a magyar nyelv elterjesztésének küzdelmeiről szól Jókai: Mégis mozog a Föld könyve. Talán könnyebben meg lehet érteni belőle, micsoda ellentétek volt az országon belül, hiszen a főurak alig beszéltek magyarul, mivel a Rákóczi-szabadságharc bukása után erőszakos németesítés kezdődött. A közigazgatás nyelve is a német nyelv lett és az oktatás nyelve. Pesten az előadások latinul (deákul) és németül folytak.

Latin magyar: Nem csak az orvosi gyakorlatban

Az 1700-as években a magyar érzelmű, felvilágosodást támogató hazafiak is kénytelenek voltak beismerni: az akkori magyar nyelv nem alkalmas a tudományos élet, értekezések latin szavak mentes használatára.

Innen elindult a nyelvújítás folyamata,amely több mint tízezer szóval gyarapította a szókincset, s még világviszonylatban is kiemelkedően sikeres nyelvpolitikának tekinthető.

Latin és magyar, ki hitte volna

Érdekesség, hogy a  magyar 1836 óta Magyarország hivatalos nyelve (!), a latin nyelv helyét fokozatosan átvéve1844-től pedig kizárólagosan használandó. Latin szótár bejegyzésünk itt olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.