Testtartás IQ teszt

Testtartás IQ teszt

Kattintson a képre, és töltse ki a tesztet. Meglepő eredményeket szokott adni.. Megnézem! »

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A szerző könyve több, mint 100 000 példányban kelt el és nagy sikert aratott. Tudjon meg többet a módszerről! Megnézem! »

Krónikus jelentése

Krónikus jelentése magyarul

A krónikus jelentése már a magyar köznapi nyelvben is meghonosodott, sőt nem csak orvosi szóhasználatban fordul elő. Szedjük sorba a leggyakoribb megjelenését és pár szókapcsolatát a tisztázáshoz.

Krónikus jelentése:húzódó probléma

Krónikus vagyis elhúzódó probléma

  1. A krónikus jelentése: túl a betegség fogalmán
  2. A krónikus betegség
  3. A krónikus fájdalom

Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy az időben használatos ellentétpárja az akut, vagy angolul acute.

A krónikus szót nem csak betegségek jellemzésére használjuk

Jelentése az is, hogy hosszú ideje fennálló (dolog, helyzet, jelenség, állapot). Erről az mondható el, hogy nem mutat javulást. Ilyeneket lehet erről olvasni politikai témában: “Az ország csak nehézségek útján tudott kitörni a krónikus adósságcsapdából“. (Hosszú ideig benne volt). Vagy: “Krónikus megoldatlan problémákkal küzdünk, amik megoldása rengeteg időnket és energiánkat emésztik fel.

Orvosi használata

Jellemzően a hat héten túl fennálló állapotok jelölésére alkalmazzák. Ilyen például a krónikus fáradtság, amit sokat emlegetnek. Ennek a betegségnek olyan tünetei vannak, mint fáradtság és egyben levertség, a szokásos  teljesítőképesség csökkenése. Előfordulhat hőemelkedés is. Jellemző rá az általános izomgyengeség, fejfájás, fényérzékenység.  De ide tartozhat a feledékenység, depresszió, ingerlékenység, amik már önmagukban is sokszor meggyengült gondolkodási és összpontosítási képességgel együtt bukkannak fel. Előfordul a kimerültség ellenére, hogy a beteg ennek ellenére alvászavarokkal küzd.

Krónikus fájdalom

Ha krónikus fájdalom van jelen, az nem csupán a hosszú időtartamot jelenti a gyógyításban, hanem azt is, hogy a fájdalom az eredetileg jelző funkcióját elveszítette. ezzel szemben a fájdalom eredeti jelző funkcióját elveszíti, és állandósul. Mértéke nem olyan intenzív ugyan. Mivel az idegsejtek a receptorok révén állandó ingereket kapnak, ezért azokra is káros hatással van, de az agyat is olyan impulzusok érik, amikre neki intézkednie kellene.

A krónikus fájdalom eredeti okától függetlenül, ami lehet akár gyulladás, vagy mozgásszervi sérülés és tulajdonképpen a beteg “meggyógyult”; maga az inger ilyenkor ennek ellenére is fennáll. Úgy is mondhatjuk, hogy a szenzorok (az idegsejtek) nem kapcsolnak ki.

 

Mindenkinek az az érdeke, hogy az akut fájdalom ne alakuljon át krónikussá. Ezért, mint minden panasz esetén, tanácsos minél előbb orvoshoz fordulni és nem megelégedni a tünetek enyhítésével.

Krónikus jelentése tehát: Tartósan fennáll, hosszú ideig jelen van és szinte mindig negatív előjellel alkalmazzák.

A “krónikus jelentése” részhez az illusztráció kép forrása: https://pixabay.com/hu/oxig%C3%A9n-l%C3%A9legzik-kr%C3%B3nikus-betegs%C3%A9g-156096/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.