Testtartás IQ teszt

Testtartás IQ teszt

Kattintson a képre, és töltse ki a tesztet. Meglepő eredményeket szokott adni.. Megnézem! »

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A szerző könyve több, mint 100 000 példányban kelt el és nagy sikert aratott. Tudjon meg többet a módszerről! Megnézem! »

Idült jelentése

Idült jelentése-honnan ered és mit jelent

Az idült jelentése a gyakrabban használt akut ellentéte.  Magyarul  tartós, elhúzódó vagy hosszú lefolyású betegségek leírására használják. Lassan vagy egyáltalán nem gyógyuló betegségre utal. Honnan ered?

Idült jelentése: krónikus vagy elhúzódó

Idült jelentése: krónikus

Idült jelentése: az eredet

Az egyik szótárunk szerint, ami még 1862-es hivatkozást tartalmaz, az idült jelentése az idő-ül-t elemzésével könnyen visszavezethető. Használták mindenféle hosszú időig tartó,  vagy a tartósan jelenlévő (meggyökeresedett) , de a visszatérő (például időjárás változásikor) nyavalyákra.

Különböző szóösszetételekben

Idült alkoholizmus

Ez a gyakran megfigyelhető jelenség segít könnyen rögzíteni az idült szót összefüggésében is. Az a fokozat, ahol a betegség következtében (hosszú idő alatt) végbemenő folyamatok hatására, az alkohol elvonására úgynevezett elvonási tüneteket produkál. Ha pedig kisebb mértékű a bevitel, erre túl-kompenzációval reagál. vagyis a szervezete, ha normálisan működne, ilyen kis dózisra nem mutatna ilyen hatásokat. Jellemző erre az állapotra, hogy a bőrön, tehát az arcon is, jellegzetes és szinte visszafordíthatatlan nyomokat hagy a betegség. Köznapiasan mondva, az illető már “régóta iszik”.

Idült székrekedés

Nagyon sokan gondolják, hogy a napi székletürítés a jó egészség egyik biztos jele, vagyis az az egészséged.

vajon mikor beszélhetünk  kóros székrekedésről?

Az idült székrekedés meghatározása nem is olyan egyszerű.

A következő meghatározásokkal leírt kritériumok tekinthetők mértékadónak. Így tehát idült vagy másképp krónikus székrekedésről akkor kell beszélni,ha:

I. Hashajtók szedése nélkül a következő feltételek közül az elmúlt egy évben legalább 2 igaz :

1. Az ürítések során több, mint az esetek negyedében erőlködni kellett.

2. Szintén a negyedeknél több alkalommal elégtelen kiürülés kellemetlen érzése volt tapasztalható.

3. Ugyanilyen százaléknál nagyobb mértékben kemény az ürülék.

4. Hetente háromszorinál kevesebb az ürítések száma.

(Forrás: vastagbel.hu)

Mindegy, melyik meghatározást vesszük alapul, a probléma igen gyakori jelenség. Gyakran derékfájással együtt népbetegségnek, vagy civilizációs betegségnek tekintik. Ezek pedig, bármilyen messze állónak látszik az okozat, a következők: a stressz, a mozgáshiányos életmód. Természetesen a stressz a mindennapi élet velejárója, ahogy a munkakörülményekben beállt változások vagy a közlekedés fejlődése is. Ez azonban már egy kicsit messze áll az idült jelentésének szemléltetésétől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.