Testtartás IQ teszt

Testtartás IQ teszt

Kattintson a képre, és töltse ki a tesztet. Meglepő eredményeket szokott adni.. Megnézem! »

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A szerző könyve több, mint 100 000 példányban kelt el és nagy sikert aratott. Tudjon meg többet a módszerről! Megnézem! »

Halál latinul

Halál latinul -honnan ered?

Az exitus kijáratot jelent. Tehát maga a fogalom egy nagyon visszafogott, inkább átvitt jelentéséből honosodott meg az orvosi nyelvezetben. Hiszen valójában a “moarte” szót lehetne használni, mégsem ez terjedt el. A halál mindig is foglalkoztatta az emberiséget, így a vallások fő kérdései közt mindig is szerepel az élet értelmével együtt.

Halál latinul Exitus

Halál latinul. Illusztráció

Halál latinul: exitus

Innen már egy lépés az exitált, ami a porhüvelyét elhagyja, vagyis kilép belőle leírás végének elhagyása.

Halál latinul, avagy a halál megállapításának története

Szívműködés és légzés nélkül nincs élet, így nem csoda, hogy a kezdetektől fogva a halál megállapításához ezeket, illetve a hiányukat használták.

A klasszikus görög orvoslás a szívműködést tekintette mérvadónak. A szívben található az élet székhelye, mivel ez a szerv kezd el először a magzati életben működni, majd ennek a működése szűnik meg utoljára.

A zsidó orvosi hagyomány a légzést   fontosabbnak tekintette. A Talmud szerint létezett olyan szokás, hogy a halottnak vélt személyt még a kriptában három napig ellenőrizték, nem tapasztalni-e életjeleket.

Érdekesség, hogy némely ortodox zsidó irányzat, mindmáig,  a „szívhalál”-hoz ragaszkodik. Így az “agyhalált” elutasítják.
A kereszténység is, mivel sok tekintetben a zsidó vallás folytatása,  a légzést tekintette fontosabbnak. A lélek az utolsó lehelettel elhagyja a testet. Ez a halál.  Mivel azonban az európai történelem nagy részében a halál megállapítása nem számított orvosi feladatnak (a hippokratészi orvosi iskola szellemének megfelelően az orvosok nem foglalkoztak haldokló betegekkel), így a halál beálltát általában laikusoknak kellett megállapítaniuk, ezért különböző hagyományok alakultak ki a halál téves megállapítása elleni védekezésként.

Halál latinul -a sötét középkor

A középkorban, a pestisjárványok hatására,  mindenki rettegett a fertőzéstől, a tetemekhez nem szívesen közelített senki. Ez pedig szoros része a vizsgálatnak. Így fordulhatott elő, hogy nagyon sok haldoklót élve eltemettek. Nem csoda, hogy az élve eltemetéstől való félelem miatt a koporsókba jelzőszerkezetet helyeztek, hogyha mégis feleszmél az illető, segítséget tudjon kérni.

Halál latinul szinonimája az exitus lethalis, vagyis a halálos kimenetel.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.