Testtartás IQ teszt

Testtartás IQ teszt

Kattintson a képre, és töltse ki a tesztet. Meglepő eredményeket szokott adni.. Megnézem! »

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A szerző könyve több, mint 100 000 példányban kelt el és nagy sikert aratott. Tudjon meg többet a módszerről! Megnézem! »

Csigolyák

Csigolyák latinul vertebrae

Az emberi gerincet a csigolyák alkotják, azokból épül fel. A felemelkedett járás következménye, hogy a gerincnek ívei vannak, tehát nem úgy kell

A gerinc alkotóelemei a csigolyák

Csigolyák

elképzelni, mint a gyakran ábrázolt egymásra rakott építőkockákat. 33-35 darab található bennük az emberi gerincben.

 

Felépítés

Az első 24 csigolya úgynevezett valódi csigolya. 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyeki, 5 keresztcsonti és 4-6 farkcsonti. C1-C7 jelöléssel a nyaki csigolyák a nyaki gerincszakaszt alkotják, közvetlenül a koponya alatt kezdődnek, az első (C1) Atlasz, ami a fej tartására is utal. A C a nyaki (latinul cervical) első betűjéből jön. A nyakcsigolyáknak kicsi a csigolyatestük, haránt-nyúlványaik tövében kis lyukak találhatóak. Ezekben haladnak a fejbe tartó artériák.

Az első részük tömör csigolyatest, a hát felé eső részükön találjuk a csigolyaívet. Ez körbezárja és védi a gerincvelőt. Erről az ívről egy tövisnyúlvány és a két haránt nyúlvány folytatódik.

A csigolyatest hátsó felszíne és a csigolyaív határolja a csigolyalyukat Ezek összessége képezi a gerinccsatornát.  A hátcsigolyák csigolyatestén és haránt nyúlványain található a bordák ízesülési helye. Az ágyékcsigolyák csigolyatestei az előbbiektől eltérően igen nagyok,  vaskosak.

Funkcióját tekintve a csigolyatestek közötti ízületes, szalagos és porcos összeköttetések a gerinc valódi csigolyákat tartalmazó szakaszán többféle mozgást tesz lehetővé. Ez nem mondható el az alsó részéről, mivel a keresztcsonti és a farkcsontcsigolyák összecsontosodtak.

Csigolyák ízületei

A csigolyák közötti ízületes, szalagos és porcos összeköttetések teszik lehetővé, hogy a gerinc betöltse a mozgásban a megfelelő funkcióját, vagyis rugalmasan tudjon mozogni.  A csigolyaívekből egy páratlan, hátra irányuló, úgynevezett tövisnyúlvány, és két oldalra irányuló, úgynevezett haránt nyúlvány indul ki.

Ezek között az íznyúlványok között jönnek létre az úgynevezett kis-ízületek. Ezek teszik lehetővé a gerinc különböző irányú mozgásait.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.