Testtartás IQ teszt

Testtartás IQ teszt

Kattintson a képre, és töltse ki a tesztet. Meglepő eredményeket szokott adni.. Megnézem! »

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A szerző könyve több, mint 100 000 példányban kelt el és nagy sikert aratott. Tudjon meg többet a módszerről! Megnézem! »

Artéria

Artéria vagy verőér

Vértestek az artéria belsejében

Artéria nagyított kép

Az artéria a keringés szervrendszerén belül tölti be funkcióját. Az ember érrendszere három fő értípusból tevődik össze: verőerekből (a latinból átvéve már magyarul is igen gyakran így használjuk, akár csak az ütőér megnevezést is), visszerekből (latinul vena, magyarul véna, vagyis gyűjtőér) és hajszálerekből (latinul capillaris; magyarul kapilláris) áll.

Az előbb felsorolt értípusok eltérő szerkezetűek. Van azonban egy azonos jellemvonásuk: az erek belső felszínét egy különleges réteg borítja. Ez latinul endothel. A vér szállításáról egy könnyed film itt található.

Milyen szóösszetételekben fordul elő az artéria a leggyakrabban?

Aorta descendens vagyis leszálló

Arcus aortae vagyis aortaív

a.  femoralis vagy combverőér (a. az artéria rövidítésének gyakori módja)

a. brachialis vagy felkar verőér

a. axillaris vagy hónaljverőér

a. ulnaris

 

Nagyvérkör

A szív bal kamrától a testen áthaladó vér visszatér a jobb pitvarba. Ez a szakasz a nagyvérkör. A szívből kilépő kilépő főér (verőér) az aorta.

A nagyvérkör artériái

Az aorta részei:

  • 1. Felszálló aorta (aorta ascendens) a jobb és a baloldali koszorús erek kilépési pontja. Ez szervezetünk legnagyobb verőere.
  • 2. Az aortaív (arcus aortae) a felszálló artéria folytatása. Innen azok az erek lépnek ki, melyek behálózzák a fejet, nyakat, felső végtagot és a mellkasfal egy részét. Ez az ér a 4. háti csigolyánál éri el a gerincet.
  • 3. A leszálló aorta (aorta descendens ) két szakaszra tagolódik, a mellkasi (aorta thoracica) és a hasi aortára (aorta abdominalis).

A külső csípőverőér egyenes folytatása a combverőér, melynek ágai az alsó végtag vérellátását végzik.

A kulcscsont alatti verőerek közvetlen folytatása a hónaljverőér (a. axillaris), ez karütőérként vagy felkar verőérként (a. brachialis) folytatódik a felkaron, majd a könyökárokban orsócsonti (a. radialis) és singcsonti artériára (a. ulnaris) ágazik.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.