Testtartás IQ teszt

Testtartás IQ teszt

Kattintson a képre, és töltse ki a tesztet. Meglepő eredményeket szokott adni.. Megnézem! »

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A szerző könyve több, mint 100 000 példányban kelt el és nagy sikert aratott. Tudjon meg többet a módszerről! Megnézem! »

Akut latinul, heveny vagy gyors

Heveny- akut latinul

Akut latinul: magyarul hevenyt jelent. ma már annyira elterjedt a szóhasználatban, hogy talán nincs is értelme a fordításnak. Talán mégis érdemes boncolgatni kicsit, mit is jelent pontosabban.

Akut latinul, amikor ég a ház

Akut, vagyis gyors lefolyás

Ez első fordítás szerint: Gyorsan lezajló, viszonylag rövid ideig tartó kórfolyamat (függetlenül annak kimenetelétől). Fontos szó az előző mondatban a kórfolyamat. Bár az akut szó már szinte a köznyelvben is meghonosodott, nem árt a betegségekhez, pontosabban azok lefolyásához kapcsolva megjegyezni.

Az akut latinul vagy heveny (magyarul) elhelyezése

a kórfolyamatok lezajlásában

A betegségek a következő szakaszokon mennek keresztül.

 1. Lappangási szakasz
  Ez a szakasz a kórok vagy okok szervezetbe való behatásától az első tünetek megjelenésig tart. Gyakori, hogy maga a kórok már kifejti a szervezetre a hatását, de a tünetek megjelenése még nem következik be. betegség és ellenállóképesség-függő, hogy mennyi ideig tart. Sérülés esetén például a fájdalom sokszor azonnal megjelenik. De a sérüléssel járó fertőzés csak idő elteltével mutatja ki, hogy jelen volt.
 2. Bevezető szakasz
  Amikor a szervezetbe került kórok ott előidézi az első kóros szabályozásokat, megkezdődik a bevezető szakasz. Ilyenkor, szintén betegségtől függően, határozatlan, általános tünetek mutatkoznak: gyengeség, fájdalmak, rossz közérzet, hőemelkedés, a vörösvértestek süllyedési sebességének gyorsulása, stb.  A megjelenő tünetek nem feltétlen és kizáróan jellemzőek a betegségre, és a kórisme (diagnózis) felállításához általában nem elegendők.
 3. Kifejlődési szakasz
  Itt mutatkoznak meg és bontakoznak ki a betegség jellemző tünetei. Már jellemezhető a speciális tünetek alapján a kórisme (diagnózis). Ilyenkor adódik lehetőség a betegség lefolyásának megjósolására is.
 4. Kimeneteli időszak
  A gyógyítás célja, hogy a  kórfolyamat a működések helyreállításával, gyógyulással végződjön.

Mikor beszélünk tehát akut vagy heveny kórfolyamatokról?

Akut vagy heveny lefolyásról akkor beszélünk, amikor ez előzőekben bemutatott szakaszok hirtelen kezdődnek és rövid ideig tartanak. Ez lehet egy-két nap, de elhúzódhat 4 hétig is. Heveny, tehát heves tünetekkel jár. Magyarul innen kapta nevét. Akut latinul. A köznapi szóhasználatban is beszélhetünk: akut vagyis égető problémáról.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.