Testtartás IQ teszt

Testtartás IQ teszt

Kattintson a képre, és töltse ki a tesztet. Meglepő eredményeket szokott adni.. Megnézem! »

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A Gokhale módszer magyarul is megjelent

A szerző könyve több, mint 100 000 példányban kelt el és nagy sikert aratott. Tudjon meg többet a módszerről! Megnézem! »

Akut jelentése

Akut jelentése-leggyakoribb használata

Mikor mondják az, hogy akut? Milyen jelentése van még? Magát a szót már értelmeztük. Az akut jelentése, a puszta értelmezésen túl a leggyakoribb használatán keresztül még világosabb lehet. Az általános meghatározások tudományosak ugyan, de talán többre van szükség. Kiindulópontnak persze jó a latin fordítása:hirtelen fellépő,sürgős, válságos (állapot), hiszen nem csak orvosi értelemben használható. Különböző szóösszetételben fordul elő leggyakrabban. ha ezeket átnézzük, még világosabb lehet a megértése.

Akut jelentése az orvosnál

Akut jelentése

Akut jelentése szóösszetételeknél

Akut betegség

Akut fájdalom

Akut ellátás

 

Akut jelentése szóösszetételeknél

A szóösszetételekben és szövegkörnyezetben egyszerűbb megérteni, mi az akut jelentése, ezért nézzünk meg pár gyakori szófordulatot.

Akut betegség

Az akut betegség jellemzői, hogy gyors lefolyásúak. Tulajdonképpen ilyenkor szokás orvoshoz fordulni, akinek “panaszkodunk”.  olyan tünetek jelentkeznek ilyenkor, amik újak, nagy intenzitással jelentkeznek. Ha a lázas betegségekre gondolunk, akkor azok tipikusan az akut állapotok közé tartoznak. Az akut jelentése a hirtelen fellépő kínzó fogfájás emlékén át is megérthető. Ilyenkor valamilyen enyhítést adó beavatkozást várunk el.

Akut fájdalom

Az előző példánál maradva: egy fogfájás vagy sportsérülés elszenvedésekor akut fájdalmat érzünk. Nem heteken keresztül gyötör. A szervezet a fájdalom intenzitásával “kényszerít”, hogy tegyünk valamit a megszüntetésére. Olyan ez, mint a tűzjelző. Amikor megszólal, tudjuk, hogy valami ég…

Akut ellátás

Az akut ellátás tulajdonképpen a halaszthatatlan beavatkozásokat jelenti. A köznapi értelemben a súlyos eseteket értjük rajta. Az elsősegélynyújtás tipikusan ebbe a kategóriába tartozik.  Vagy a baleseti sebészetek várótermei is sokak számára egyből összekapcsolható vizuálisan az akut szó jelentésével. Talán más oldalról megfogalmazva, azok az ellátások, ahol nem egy gyógyító kezelés, terápia megkezdése történik. Általában a tünetek enyhítése vagy megszüntetése a cél a betegek részéről.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.